Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Itku

 

Jeesus oli ihminen, vaikka oli myös Jumala.

Jeesuksen inhimillisyys tulee esiin Lasaruksen haudalla.

 

Johanneksen evankeliumin luku 11 jatkuu:

28. Jeesus itkee

Tämän sanottuaan Martta meni kutsumaan sisartaan Mariaa ja sanoi hänelle kahden kesken: "Opettaja on täällä ja kutsuu sinua."

29. Kun Maria sen kuuli, hän nousi nopeasti ja meni Jeesuksen luo.

30. Jeesus ei kuitenkaan ollut vielä saapunut kylään vaan oli yhä siinä paikassa, missä Martta oli kohdannut hänet.

31. Juutalaiset, jotka olivat huoneessa Marian kanssa häntä lohduttamassa, näkivät hänen nousevan nopeasti ja lähtevän ulos. Silloin he seurasivat häntä, koska luulivat hänen menevän haudalle itkemään.

32. Kun Maria tuli sinne, missä Jeesus oli, ja näki hänet, hän heittäytyi Jeesuksen jalkojen juureen ja sanoi: "Herra, jos sinä olisit ollut täällä, minun veljeni ei olisi kuollut."

33. Kun Jeesus näki Marian ja hänen kanssaan tulleiden juutalaisten itkevän, hän järkyttyi hengessään ja vapisi liikutuksesta.

34. "Mihin te panitte hänet?"  hän kysyi. "Herra, tule katsomaan", he vastasivat.

35. Ja Jeesus itki.

36. Niin juutalaiset sanoivat: "Katsokaa, kuinka rakas Lasarus oli hänelle!"

37. Mutta muutamat heistä sanoivat: "Eikö hän, joka avasi sokean silmät, olisi voinut estää tämän miehen kuoleman?"

 

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Joh. 11:28-37)

28. Jeesuksen ja Martan välinen keskustelu oli saanut ihmeellisen päätöksen. Nyt oli Marian aika päästä Jeesuksen luo. Vaikuttaa siltä, että Jeesus pyysi Marttaa hakemaan hänet. Martta kutsui hänet "salaa", kaikessa hiljaisuudessa, ettei suuri ihmisjoukko häiritsisi hänen keskusteluaan opettajan kanssa. On merkille pantavaa, että nainen sanoi häntä opettajaksi. Rabbiinit kieltäytyivät opettamasta naisia, mutta Jeesuksella oli kokonaan toinen näkemys.

29. Maria ei viivytellyt. Kun kysymys oli Jeesuksen luo tulemisesta, hän oli yhtä innokas kuin sisarensakin (j. 20). Hänen kiiruhtamisensa osoittaa, miten hän oli kaivannut Jeesusta.

30. Vaikuttaa siltä, kuin Jeesus olisi varta vasten jäänyt kylän ulkopuolelle saadakseen puhua kaikessa rauhassa sisarten kanssa osaaottavien ihmisten häiritsemättä. Ehkä hän myös halusi olla Lasaruksen haudan läheisyydessä, senhän piti olla kylän ulkopuolella.

31. Marian perässä tuleva ihmisjoukko tarkoitti varmasti hyvää. Mutta Marialla oli vain yksi toive, saada olla kahden Jeesuksen kanssa. He luulivat Marian lähteneen "itkemään (klaiè)". Sana merkitsee 'valittamista', kovaäänistä surun ilmaisua. Jeesuksen itkusta (j. 35) käytetään toista sanaa "(dakryè)".

32. Maria lausui samat sanat kuin Martta (j. 21). Miten usein sisaret olivatkaan näiden raskaiden päivien kuluessa sanoneet toisilleen: »Jos hän vain olisi ollut täällä ... !» Molemmat sisaret olivat väärässä ajatellessaan, että Jeesus olisi riippuvainen paikasta voidakseen toimia. Maria tunsi aina kuuluvansa Jeesuksen jalkojen juureen. Luuk 10:39:ssä kerrotaan hänen istuneen hänen jalkojensa juuressa ja kuunnelleen hänen puhettaan. Tässä hän polvistui Jeesuksen eteen, joka voi lohduttaa kaikessa murheessa. Joh 12:3:ssa Maria valmistaa Jeesuksen hänen hautaamistaan varten.

33. Maria ei pystynyt sanomaan enempää. Hänen surunsa oli niin suuri. Sana, joka on käännetty "joutui syvän liikutuksen valtaan (embrimaomai)" esiintyy tämän kohdan ja jakeen 38 lisäksi vain Matt 9:30:ssä; Mark 1:43:ssa ja 14:5:ssä. Viimeksimainituissa kohdissa se tarkoittaa vakavaa, ankaraa puhetta, nuhdetta, varoitusta, suuttumusta. Jos Jeesuksen tunteeseen tässä liittyy vihaa, niin se kohdistuu kuolemaa vastaan.

34. Jeesus tiesi kenenkään ilmoittamatta Lasaruksen kuolleen. Nyt hän kysyi, mihin he olivat hänet panneet! Kysymyksellään hän pyysi heitä tulemaan mukaan haudalle.

35. "Itkeä. (dakryè)", vuodattaa kyyneliä. Sana esiintyy vain tässä koko Ut:ssa. Hän ei itkenyt ääneen, vaan vuodatti hiljaa kyyneliä.

36. Juutalaisten huomautus hänen kyynelistään sisälsi tahattoman totuuden. Hän rakasti Lasarusta. Mutta hänen kyyneleensä puhuvat enemmänkin, Hän tuntee yhdessä koko ihmiskunnan kanssa sen hädän. Mutta hän ei itkenyt voimattomana.

37. Jotkut asettivat hänen surunsa aitouden kyseenalaiseksi. He muistivat sokeana syntyneen (9:1 ss.). Jeesuksen olisi pitänyt pystyä estämään kuolema. Kukaan ei osannut odottaa, että hän herättäisi Lasaruksen kuolleista.

 

Sivun alkuun

©2019 SYDÄMEN ASIALLA - suntuubi.com